برندینگ دیجیتال Digital Branding یا برندسازی دیجیتال مقولهی نسبتا جدیدی است که امروزه با صنعتی شدن جوامع و مدرن شدن سبک زندگی اهمیت آن چندین برابر شده است.در اینجا تلاش کردهایم شما را با چگونگی پیدایش و تاریخچه و آمارهای این حوزه آشنا کنیم تا با استفاده از این روش، برندهایی ماندگار بر بستر اینترنت ایجاد کرده و یا توسعه دهید.
برای درک بهتر برندینگ دیجیتال، نخست باید مفهوم برند را بدانیم
تعریف برند
برند شامل همه احساسات، ویژگیها و مفاهیمی است که به یک نام گره خوردهاست؛ همان صفات و ویژگی هایی است که مخاطب با دیدن، شنیدن، حس کردن یا هرگونه ارتباطی با کالا/خدمات بصورت مفهومی، دیداری یا لفظی در ذهن و قلب خود تداعی میکند.
تعریف خلاصه برند را می توان به چند شکل ذکر کرد:
برند؛
برداشت افراد از یک نام است|
برند می تواند دو ویژگی اصلی داشته باشد:
1.
ویژگی های ملموس مثل لوگو، رنگ سازمانی،اوراق اداری و…
2.
ویژگی های ناملموس مثل ادراک، خاطرهها، ذهنیت و…که ما در آفرید در بخش تبیین استراتژی آنها را مشخص کرده و در تولید محتوا آنها را به مخاطب منتقل میکنیم.
دقت داشته باشید که برندها ذاتا مفاهیمی احساسی هستند.یک برند متعلق به کسانی نیست که آنرا تولید کرده اند بلکه متعلق به مردمی است که دربارهاش فکر میکنند.(یعنی همان مشتریان)
حال تعریف برندینگ را با هم مرور میکنیم...
تعریف برندینگ:
فعالیتها، راهها و روشهای مختلفی را که جهت ارتقاء جایگاه کالا/خدمات در ذهن مشتری انجام میگیرند، برندینگ مینامیم. شما از طریق برندینگ قادر خواهید بود یک رویه استاندارد و پیش برنده را برای انجام تمامی امور در کسب و کار خود تعریف و اجرا نمایید.
تا اینجا با مفهموم برند و برندینگ آشنا شدیم،واژه بعدی دیجیتال است.
تاریخچه دیجیتال
منظور از دیجیتال مجموعهای از سیگنال ها است.در سیستم دیجیتال، اطلاعات به صورت بیتهای (Bit) خاموش و روشن می باشد.
(بیت: کوچکترین واحد حافظه یا اطلاعات است که در یکی از حالات خاموش یا روشن قرار دارد.در کامپیوتر به صورت 0 و 1 (صفر و یک) استفاده میشود).
دراصل، انقلاب دیجیتال از سال ۱۹۸۰ آغاز شد و تا امروز ادامه دارد. از اولین محصولات در تحول دیجیتال می توان به: ترانزیستورها،دورنگار،رایانه وتلفن همراه اشاره کرد. در دهه 1980، در کشورهای توسعه یافته مردم برای استفاده خانگی، به سراغ خرید کامپیوترها رفتند. و این شروعی بود برای اتصال آنها به یکدیگر…
ظهور اینترنت
با ظهور این پدیده و فراگیر شدن بسیار سریع آن بازاریابان و مدیران برند، روشها و مسیرهای جدیدی را برای ساخت و توسعه برندها کشف کردند.دقت داشته باشید که بزرگان این صنعت میگویند؛
شما باید آنجایی باشید که مخاطبین و یا مصرف کنندگان شما آنجا هستند و نکته مهمتر اینکه باید “قبل از آنها” آنجا باشید.
در سال 1992(1371شمسی)، اینترنت پا به عرصه ظهور گذاشت. و تنها 4 سال بعد تبدیل به ابزاری به منظور افزایش آگاهی مردم تبدیل شد و بسیاری از صاحبین کسب و کار در تبلیغات خود نام وب سایت خود را نیز ذکر می کردند. در سال 1999 (1378شمسی)، اکثر کشورها توانستند تا به اینترنت متصل شوند.
تا سال 2020، گوشی های هوشمند به عنوان اولین ابزار |
ورود اینترنت به ایران
در سال ۱۹۹۳ (1372شمسی)، ایران به اینترنت متصل شد.در ابتدا خدمات اتصال به اینترنت فقط به کاربران دانشگاهی داده میشد. پژوهشگاه دانشهای بنیادی اولین مرکزی بود که به سمت استفاده از اینترنت گام برداشت و از طریق دانشگاه وین به اینترنت متصل شد.
وضعیت امروز اینترنت در ایران
88 میلیون تلفن همراه در ایران
(از 1385 تا 1396 > 474% افزایش)
67 میلیون مشترک پهن باند
پهن باند : سرعت بالا
100% پوشش شهرهای ایران
گستره ای کامل و سریع
56% روستاهای بالای 20 خانوار
تنوع فرهنگی
همانطور که قبل تر اشاره شد با ظهور و رشد سریع اینترنت و افزایش قابل توجه وسایل الکترونیکی و نقش جایگاه آن در زندگی روزمره افراد، بازاریابان به دنبال راههای جدیدتر و موثرتری در جهت برقراری ارتباط با مشتریان خود بودند و اینگونه بود که روشی جدید خلق شد.
برندینگ دیجیتال
برندسازی دیجیتالی اینگونه تعریف میشود؛
روشی است جهت خلق و مدیریت برند، با استفاده از گستره اینترنت و دیجیتال به منظور ارتباط و بازاریابی
از دیگر روش های رایج در این حوزه، دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال Digital Marketing میباشد.برای درک بهتر به تک تک کلمات میپردازیم:
تعریف بازاریابی :
تعریف بازاریابی از نگاه برخی بزرگان بازاریابی
(فیلیپ کاتلر) - فرآیند رفع نیاز از طریق تولید و مبادلهی ارزش
امروزه تعداد شرکتهایی که تمرکز خود را بر دیجیتال مارکتینگ قرارداده اند رو به ازدیاد است.
اصطلاح “شرکت بازاریابی دیجیتال” و یا افرادی تحت عنوان دیجیتال مارکتر را حتما امروزه به کراّت شنیدهاید. ولی چرا ما در آفرید عنوان برندینگ دیجیتال را برگزیدهایم؟ پاسخ این سوال در تفاوت مارکتینگ و برندینگ نهفته است.
تفاوت بازاریابی با برندینگ :
برندینگ به معنای ایجاد ارتباط و ارسال یک پیام (وعده برند) است. برندینگ یک تعهد بلندمدت می باشد، اما بازاریابی راه های یافتن و ایجاد ارتباط با مخاطبینی است که قبل از بقیه افراد از وعده برند سود خواهند برد. بازاریابی اغلب در رابطه با اهداف کوتاه مدت است. بدین معنا که برنامه ها و کمپین های بازاریابی در یک سازمان می آیند و می روند ولی برند خواهد ماند.
به زبانی دیگر، بازاریابی تاکتیک است و برندینگ استراتژی. ارتباطی که برندینگ با مخاطبین خود برقرار می کند بر پایه بلندمدت است. برندینگ به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت برای سازمان محسوب می شود و در عوض وفاداری مشتری را به همراه خواهد داشت. برای برندینگ، مسلماً بازاریابی لازم است ولی سود اصلی سازمان از مشتریان وفادارش نشأت می گیرد.
اگر برند شما شخصیت و صدای مورد علاقه مخاطبین شما را نداشته باشد، فعالیتهای بازاریابی شما موفق نخواهند بود.
هرچه
برند
قوی تر
،
بــازاریـابـی مـؤثـرتـر
موسسه Magna به تازگی گزارش ارزیابی و پیش بینی صعودی در مورد درآمدهای تبلیغاتی آمریکا در سالهای 2018 و 2019 منتشر کرده است. در این گزارش تمامی کانالهای بزرگ تبلیغات شامل تبلیغات دیجیتال و رسانههای سنتی وجود دارند. بر اساس گزارش Magna، امسال درآمد تبلیغات با رشد 6٫9 درصد به 207 میلیارد دلار خواهد رسید که بیشترین مقدار در طول تاریخ تبلیغات است. همچنین برای اولین بار درآمد تبلیغات دیجیتال سهمی بیش از 50 درصد از این مقدار را در آمریکا تصرف خواهد کرد.
جالب است بدانید که تبلیغات دیجیتال در موبایل در حدود دو سوم از کل درآمد تبلیغات دیجیتال را در برمیگیرد که در طی یک سال 30 درصد رشد داشته است. بر اساس اطلاعات Magna موبایل هم اکنون از تلویزیون نیز فراتر رفته و درآمد تبلیغات آن دو برابر دسکتاب desktop است. در میان فرمتهای مختلف تبلیغات دیجیتال، شبکههای اجتماعی با 38 درصد و تبلیغات آنلاین ویدیویی با 27 درصد، موتورهای جستوجو با 18 درصد بیشترین رشد را داشتهاند. تلویزیونهای اینترنتی نیز به عنوان زیرمجموعهای از ویدیوها، رشد درآمدی 40 درصدی داشته و به مبلغ 2 میلیارد دلار رسیدهاند.
در اینجا با هم بررسی میکنیم چه دلایلی باعث شده تا بودجه تبلیغات دیجیتال از سنتی پیشی بگیرد
اهمیت و مزایای برندسازی دیجیتال:
در بازاریابی سنتی همواره “بازاریابی دهان به دهان word of mouth” به عنوان یکی از موثرترین و همچنین کم هزینه ترین ابزارهای بازاریابی مطرح بوده است و حال با پیدایش برندینگ دیجیتال، تاثیر و جایگاه این نوع از بازاریابی دوچندان شده است.
امروزه مصرف کنندگان مشتاق برقراری ارتباط دیجیتال و بیان احساساتشان هستند و ابزارهای دیجیتال به صاحبان کسب و کار کمک میکند تا بهتر بشنوند و شفافتر ببینند. در این میان نقاط متنوع و ارزشمندی نیز وجود دارد که برند میتواند در آن نقاط با مصرفکننده ارتباط داشته باشد و به عضو ارزشمند این گفتگو تبدیل شود. باید نگاه سنتی را کنار بگذارید و ببینید هریک از کانالهای ارتباطی در فضای دیجیتال چه ارزشی دارند و چگونه میتوانند مردم را به سمت شما (برند) بکشانند. برندهای موفق نه به شیوه خودشان بلکه به شیوه دلخواه مشتریانشان با آنها ارتباط برقرار میکنند.
چه فضایی بهتر از این که:
پیـش از اینکه حتـی فردی به مشتری تبدیل شود شمـا میتوانید با او ارتباط برقرار کنید و این ارتباط را به شکلی معنادار وسعت دهید تا او را در نهایت به مشتری خود تبدیل کنید.
با استفاده از برندینگ دیجیتال است که شما میتوانید، مشتریان فعلی و مشتریان بالقوه خود را وارد گفتگو کنید و به شکلهای مختلف زمینه را برای ارتباط با آنها فراهم کنید.
اهمیت صحبتهای رد و بدل شده مشتریان در فضای مجازی برای صاحبان کسب و کار تا آنجا است که حتی برخی برندهای مطرح دنیا با راه اندازی واحدهای خاص تنها به جمعآوری و تحلیل شایعات و گفته هایی میپردازند که در فضای مجازی در خصوص برندشان و حتی برندهای رقبا مطرح است.
مدیران برندهای مطرح دنیا در فضای دیجیتال اینگونه ادعا میکنند؛
ما حالا در جایگاهی هستیم که میتوانیم در حیاط خلوت میلیونها گفتگو قدم بزنیم. رمز موفقیت ما در تعیین گفتگوهایی است که با آنچه میفروشیم مرتبط باشد.
شهرت موفق ترین برندها از این میآید که مشتریان خود را به مبلّغان خود تبدیل کنند. مبلغان یا ترویج کنندگان دیجیتال همان هایی هستند که برند را با امتیاز بالایی به دوستان خود پیشنهاد می کنند.
در حال حاضر اکثر مصرف کنندگان ترجیح می دهند برای خریدها و انتخاب های خود به پیشنهاد دیگران گوش بدهند تا به حرف رسانه های سنتی به طوریکه، میلیون ها میلیون مصرف کننده در روز برندهای مختلف را پیشنهاد میدهند و میلیون ها نفر دیگر هم هستند که به آنها گوش میدهند.یا در حقیقت منتظر شنیدن این پیشنهادات هستند.
امروزه این نظرات و پیشنهادات مثبت و منفی در صفحات مختلف سایت ها و فضاهای دیجیتال به راحتی به اشتراک گذاشته میشود. به علاوه، همانطور که اینترنت و دیگر ابزارهای دیجیتال میزان گلایه و شکایت مردم درباره یک تجربهی نامطلوب را چند برابر کرده اند، تعریف و تمجیدهای افراد راضی را هم بیشتر به چشم میآورند.